![](/media/lib/71/arbuz-c58302ca3b8a2ef2d09a85893aba8719.jpg)
Składnik arbuza obniża ciśnienie
14 października 2010, 12:08O arbuzie już teraz można powiedzieć wiele dobrego - jest smaczny, niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika, przeciwutleniającego likopenu, potasu oraz witamin A, B6 i C – a teraz okazuje się, że pomaga również obniżyć ciśnienie krwi.
![](/media/lib/80/pianka-z-czujnikiem-na-ramieniu-2e167f9250d4f553f2f2a018bef61293.jpg)
Czujnik nadrukowywany na piankę do nurkowania
10 lipca 2011, 18:20Prof. Joseph Wang z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego opracował giętkie czujniki do wykrywania podwodnych zagrożeń, np. materiałów wybuchowych lub niebezpiecznych substancji. Grubą warstwę elektrochemicznego sensora nadrukowuje się na piance do nurkowania czy surfingu z neoprenu.
![](/media/lib/92/n-szpital-b16032e661dcc24cbd4031d36d104234.jpg)
Enzymatyczna metoda na choroby autoimmunologiczne
24 lutego 2012, 10:10Kiedy komórki naturalnie obumierają, tworzą wiele "śmieci", które mogą skłaniać układ immunologiczny do atakowania własnego organizmu. Naukowcy z Georgia Health Sciences University odkryli jednak, że zapobiegając takim sytuacjom, można wykorzystać enzym 2,3-dioksygenazę indoleaminy (IDO), niedopuszczający u kobiet w ciąży do odrzuceniu płodu.
![](/media/lib/135/n-sniadanie-f10912228411bbfc8c11a2f2c4c10bc6.jpg)
Bez śniadania mózg szuka kalorii
18 października 2012, 09:32Pomijanie śniadań zmienia kaloryczną perspektywę reszty dnia. Skany mózgu 21 szczupłych ochotników wykazały bowiem, że poranne niejedzenie sprawiało, że tłuste dania i pokarmy stawały się bardziej atrakcyjne.
![](/media/lib/182/n-narkotyki-na-kliszy-78efaea655a13dd7d46458c3ee013a32.jpg)
Narkotyk na kliszy
24 grudnia 2013, 08:30Sarah Schönfeld, fotograf z Berlina, jest zafascynowana światem substancji naturalnych i narkotycznych, które wpływają na ciało i umysł. Zainspirowawszy się nurtem wyjaśniania chorób nierównowagą różnych związków oraz postrzegania doświadczeń i pragnień jako wytworów chemicznego ja, stworzyła serię "Wszystko, co możesz czuć".
![](/media/lib/149/n-podpis-f0c77ade291fed78fdc15fa8049f0d1b.jpg)
Mniej ufamy e-podpisowi niż podpisowi ręcznemu
3 grudnia 2014, 13:29Ludzie częściej podważają wiarygodność e-podpisu niż dokumentów podpisanych ręcznie.
![](/media/lib/182/n-orzeszki-ziemne-4d6c4837e526c4de3edd8c7f0765981e.jpg)
Myszy jedzące więcej błonnika, mają słabsze alergie
22 czerwca 2016, 16:48Wg naukowców, w odpowiedzi na błonnik bakterie jelitowe uwalniają specyficzny kwas tłuszczowy, który zmniejsza reakcję alergiczną za pośrednictwem zmian w układzie odpornościowym.
![](/media/lib/278/n-receptory-wody-4a2c8ef02dfa9d144762067f293cc5d3.jpg)
Receptory smaku kwaśnego wykrywają również wodę
2 czerwca 2017, 11:32Receptory smaku kwaśnego odpowiadają również za wykrywanie wody.
![](/media/lib/316/n-cytomegalowirus-baea6104f27a82a66bc5d47ae01cd107.jpg)
Subkliniczne zakażenie cytomegalowirusem wpływa na mikrobiom i reakcję organizmu na szczepienie
6 sierpnia 2018, 10:08Subkliniczne zakażenie cytomegalowirusem (CMV) wpływa na mikrobiom jelitowy i układ odpornościowy, oddziałując w ten sposób na odpowiedź na szczepienia, bodźce środowiskowe i patogeny.
![](/media/lib/379/n-pieswrezonansie-021f2c9f785d4765de9bd84fed60d5b3.jpg)
Psy przetwarzają liczby w podobnym obszarze mózgu co ludzie
23 grudnia 2019, 12:59Psy spontanicznie przetwarzają liczby w wydzielonym obszarze mózgu, który blisko odpowiada obszarowi mózgu odpowiedzialnemu za przetwarzanie liczb u ludzi, wykazali naukowcy z Emory University. Nasze badania nie tylko wykazały, że do przetwarzania liczb psy wykorzystują te same obszary mózgu co ludzie, ale pokazały również, że nie muszą być w tym celu szkolone, mówi profesor Gregory Berns.
« poprzednia strona następna strona » … 56 57 58 59 60 61 62 63 64